Psoriasis kezelés

“A harkányi gyógyvizet évtizedek óta használják pikkelysömör kezelésére. Gyógyító ereje abban rejlik, hogy a vízben oldott sók és a friss vízben található és onnan felszabaduló, a bőrön és a légutak hámján keresztül felszívódó kéntartalmú gáz segítik a kóros folyamatok visszaszorítását.”

Mi a pikkelysömör?

Az Európában egyedülálló harkányi víz a gyógyíthatatlan pikkelysömörre is gyógyírt jelent.

A pikkelysömör (pszoriazis) esetén a bőrben megtalálható immunsejtek valamint a hámsejtek – az egészséges bőrsejtekkel ellentétben – fokozottan aktiválódnak, ami a bőr gyulladásával és a bőr sejtjeinek felgyorsult osztódásával jár.

Jellemzője, hogy a bőrön nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló, viszkető-fájdalmas területek alakulnak ki. A pszoriazist teljesen meggyógyítani sajnos nem lehet, de hatékonyan tünetmentesíthető.

Psoriasis – Miért jó a harkányi víz?

A harkányi gyógyvizet évtizedek óta használják pikkelysömör kezelésére. Gyógyító ereje abban rejlik, hogy a vízben oldott sók és a friss vízben található és onnan felszabaduló, a bőrön és a légutak hámján keresztül felszívódó kéntartalmú gáz segítik a kóros folyamatok visszaszorítását, amit kutatások is igazolnak.

Az elmúlt években egyre többen érkeznek Harkányba és szállodánkba psoriasis panaszokkal, mert a gyógyításhoz szükséges három elem, az igazoltan hatásos harkányi gyógyvíz, a napfény vagy mesterséges UV fény és a fizioterápiás kezelések mind adottak, barátságos környezetben szakképzett orvosok felügyelete alatt.

E háromból talán legfontosabb tényező az a gyógyvíz, amelynek természetessége kitűnő ellenpontja a pikkelysömörös betegségekre felírt gyógyszereknek. A gyógyvíz köré felépített komplex kezelések ugyanis nemcsak, hogy természetes gyógyírt nyújtanak, de hosszabb tünetmentes időszakot is eredményeznek, mint más e betegség kezelésében alkalmazott mesterséges készítmények.

A hotel gyógyászati részlegében a betegek kezelése a természetes fürdőkúra és a hagyományos bőrgyógyászati terápia elemeinek ötvözésével zajlik. A komplex kezelések friss, a kutaktól zárt rendszeren át érkező gyógyvizet tartalmazó kádfürdők köré épülnek biztosítva a beteg számára fontos intimitást a kúra során.

A kezelés folyamata

Minden betegnél a kezelés egyéni és személyre szabott. A kezelés két részből áll: alapkezelés és szükség esetén kiegészítő kezelések, amelyek mindegyike rendszeres orvosi felügyelet mellett történik.

Az alapkezelésállapotfelmérő szakorvosi vizsgálattal kezdődik és 7 részből áll. A bőrtünetek kezelése naponta 1,5-2 órát vesz igénybe.

Ízületi szövődmények esetén az alapkezelés kiegészítő kezelésekkel egészül ki, amely reumatológiai szakorvosi vizsgálattal folyamatos felügyelet mellett történik. 

A kezeléseknél és a panaszok enyhítésében kiváló reumatológus és mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó szakorvosaink, fizioterápiás asszisztenseink és gyógytornászaink segítenek.

A kezelési időpontok a lehetőségeinkhez mérten igazodnak a betegek kívánságához, akik a nap jelentős részét pihenéssel, kikapcsolódással, feltöltődéssel, szabadidős programokkal tölthetik.

A kezelést záró vizsgálat, összefoglaló szakorvosi lelet zárja le.

Alapkezelés

Kiegészítő kezelés

Állapotfelmérő szakorvosi vizsgálat

Első 20 perces kádfürdő a kútról érkezett friss gyógyvízben

Fénykezelés (311 nm hullámhosszú UVB fénnyel / PUVA kezelés)

Második 20 perces kádfürdő a kútról érkezett friss gyógyvízben

20 perces kontaktusidejű anthralin (dithranol) kezelés

Zuhanyzás

Szükség esetén más, nem szteroidos helyi kezelések

Rendszeres szakorvosi felügyelet.

Reumatológiai szakorvosi vizsgálat

Fizioterápiás kezelések

Összefoglaló orvosi lelet

A kezelés az alábbi esetekben nem ajánlott:
súlyos keringési problémák, daganatos betegségek, fertőző betegségek, inkontinencia, akut izületi gyulladások, trombózis, kifejezett visszeresség.

Kiemelkedő eredmények

Fantasztikus eredményeink nem minde látványban, mind érzésben és közérzetben is óriási változást hoznak. Ennek is köszönhető, hogy a betegek több mint 90 százaléka visszatér hozzánk.

A kezelések alatt általában egy hét után már észrevehető javulás áll be, amit a vendégeink nagy örömmel tapasztalanak.

A kezelés második hetében az esetek nagy többségében már igénybe veheti a közösségi fürdőket is, ami újabb emocionális töltetet ad a hatékonyság növelésére.

Tekintse meg kezeléseink eredményét!

Amit a psoriasis kezelésről tudni érdemes

Napjainkban a psoriasis, azaz a pikkelysömör, az egyik legelterjedtebb bőrbetegség a világon. Kutatásokból kiderül, hogy a Föld népességének mintegy 2-3%-át érinti a betegség, azaz 120-180 millió ember szenved pikkelysömörben. Ennek oka modern világunk szennyezése a stresszes és gyors ütemű életvitelünk. Kortól és nemtől függetlenül bárkinél, bármikor kialakulhat. Teljesen meggyógyítani sajnos nem lehet, de hatékonyan tünetmentesíteni igen.

Kutatás:

50 mindkét nemű, 25-79 éves, krónikus-stacioner plakkos pikkelysömörben szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba.
A gyógyvizes csoport tagjai 3 héten át gyógyvízben fürödtek (25 perces kádfürdő naponta 2x) és helyi kezelésként 0.1% dithranol kenőcsöt (naponta 1x) kaptak.
Ezzel szemben a placebo csoport betegei csapvizes fürdőket (25 perc naponta 2x) kaptak azonos helyi kezelés (0.1% dithranol kenőcs, naponta 1x) mellett.

 Eredmények:

A betegek bőrállapotát az 1. és a 21. napon független bőrgyógyász szakorvos értékelte a bőrtünetek súlyosságát leíró PASI index segítségével. A 100%-os kiindulási értékhez képest a 21. napon a gyógyvizes csoportban a PASI érték 34.3% -ra csökkent. Ugyanez a mutató a placebo csoportban 59.5% volt. A különbség statisztikailag is jelentős és méltán bizonyítja, hogy a harkányi gyógyvíz antipsoriatikus aktivitással bír.

A kezelés nem ajánlott az alábbi esetekben:

  • súlyos keringési problémák
  • daganatos betegségek
  • fertőző betetgségek
  • inkontinencia
  • akut izületi gyulladások
  • trombózis
  • kifejezett visszeresség

Csomagjaink

Szállodánk gyógyászati részlege állandó orvosi felügyelet mellett kvalifikált szakszemélyzettel magas színvonalú kezeléseket biztosít. Gyógycentrumunkban mindezeket kúracsomagok formájában illetve különálló szolgáltatásként is igénybe veheti.

Kapcsolat

Ha bármilyen kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink örömmel válaszolnak!

Kérjük fogadja el az adatkezelési tájékoztatót!

Címünk

H-7815 Harkány, Járó József u. 1.

Telefon

+36 72 580 810
+36 72 580 811